Wie betaalt het meeste belastingen?

Welke bedrijven betalen de meeste belastingen?

Wanneer we kijken naar bedrijven die de meeste belastingen betalen, zien we een aantal grote bedrijven met wereldwijde operaties.

Op de eerste plaats staat ExxonMobil, een olie- en gasconcern met operaties in meer dan 70 landen. Het bedrijf betaalde in 2017 bijna $15 miljard aan belastingen, waarvan $5 miljard aan Amerikaanse federale inkomstenbelasting en $4 miljard aan lokale en provinciale belastingen in het Verenigd Koninkrijk.

Op de tweede plaats staat Chevron, dat eveneens een olie- en gasconcern is met operaties in ongeveer 180 landen. In 2017 betaalde het bedrijf $14 miljard aan belastingen, waarvan ongeveer $3 miljard aan Amerikaanse federale inkomstenbelasting. Andere grote bedrijven die veel belastingen betalen, zijn Apple, Google en Microsoft.

Welke entiteiten betalen geen belastingen?

-Overheidsinstanties, zoals de rijksoverheid, provincies en gemeenten
-Non-profit organisaties
-Religieuze organisaties
-Kleine bedrijven zonder winst

De verschillende types van belastingen

Er zijn verschillende soorten belastingen, die je in Europa moet betalen. De hoogte van de belasting hangt meestal af van je inkomen, vermogen of werk.

Inkomstenbelasting is een belasting die je betaalt over je inkomen. Dit kan uit loon, pensioen, uitkering of andere inkomsten komen. Deze belasting wordt geheven door de overheid op jaarlijkse basis.

Vermogensbelasting is een belasting die je betaalt over je vermogen. Dit is het bedrag dat je bezit aan geld, aandelen en andere beleggingen. Vermogensbelasting wordt geheven door de overheid op jaarlijkse basis.

Ondernemersbelasting is een belasting die ondernemers betalen over hun winst. Deze belasting wordt ook geheven door de overheid op jaarlijkse basis.

Wat zijn de voordelen van belastingen?

Belastingen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor overheden. Ze helpen ervoor te zorgen dat er genoeg geld is om de basale diensten te financieren die we allemaal nodig hebben, zoals onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid. Zonder belastingen zou het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om een ​​samenleving draaiende te houden.

Belastinginkomsten kunnen ook worden gebruikt om specifieke doelstellingen te bereiken. Sommige overheidsuitgaven, zoals infrastructuurinvesteringen, kunnen bijvoorbeeld helpen bij het bevorderen van economische groei en werkgelegenheid. Andere uitgaven, zoals in het sociale domein, kunnen helpen bij het verminderen van armoede of ongelijkheid.

In welk landen moet je het meeste belastingen betalen?

Denemarken, Frankrijk, België, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland en Zweden zijn de landen waar je de meeste belastingen betaalt. Dit komt doordat er in deze landen hogere inkomsten- en vermogensbelastingtarieven gelden. Daarnaast betaal je in sommige van deze landen ook hogere sociale bijdragen.

Als we kijken naar de rest van Europa, dan betaalt Denemarken de meeste belastingen. Dit komt omdat er in Denemarken veel gratis diensten worden aangeboden door de overheid. Alles, van gezondheidszorg tot onderwijs, moet worden betaald. Daarnaast is het binnenlands product per capita (BIP) in Denemarken hoger dan in andere Europese landen, wat betekent dat mensen meer geld verdienen en daarmee ook meer belasting betalen.

In België en Nederland moet je ook relatief veel belastingen betalen.

Dit komt doordat de overheid veel diensten gratis aanbiedt, zoals gezondheidszorg en onderwijs. België en Nederland hebben wel een hogere belastingvrije som dan andere duurdere landen. Dit betekent dat je het grootste deel van je inkomen niet hoeft te verzenden naar de overheid. Bovendien zijn er verschillende aftrekposten waarmee je jouw belastingbedrag verder kunt verlagen.

Waarom belastingen betalen niet erg is

In Europa betaalt iedereen belasting, maar niet iedereen betaalt evenveel. De hoogte van de belasting die je betaalt, hangt af van verschillende factoren. Hoeveel je verdient, waar je woont en of je een eigen huis hebt, bijvoorbeeld. Als je meer verdient, betaal je ook meer belasting.

Hoe kan je zelf belastingen besparen als zelfstandige?

Als je ondernemer of zelfstandige bent, zijn er verschillende manieren waarop je belastingen kunt besparen. Je kunt bijvoorbeeld investeren in energiezuinige apparaten of in hernieuwbare energiebronnen. Ook kun je ervoor kiezen om minder vliegtuigreizen te maken en meer videovergaderingen te doen. 

Maar natuurlijk kan je beter opteren om gebruik te maken van een financieel adviseur met expertise in de belastingen van zelfstandigen. 

Een goed voorbeeld hiervan zijn House of Finance (voor zelfstandigen en bedrijfsleiders) en Columbus Group (voor medische zelfstandigen en vrije beroepen).